De herinneringsknopen van Knupp zijn massief uitgevoerd in eerste gehalte zilver (925) en vormen een dierbare herinnering aan een knooppunt in je leven. De sieraden zijn niet geslagen met een gehalte teken. In Nederland is een keurmerk verplicht voor zilveren sieraden van 8 gram of meer. De sieraden van Knupp wegen minder dan 8 gram.

Kosten

Door de extra kosten die gemaakt moeten worden door de sieraden te laten keuren en de kosten van de transportbewegingen die daarbij horen zouden de knopen van Knupp duurder worden. Als klein sieradenmerk met beperkte aantallen heb ik de afweging gemaakt mijn herinneringssieraden niet te laten keuren maar wel te voorzien van een merkstempel. Zo blijft er nog ruimte over om de knopen te personaliseren met een gravure. Daar geef ik op dit moment mijn voorkeur aan.

Consumentenbescherming

Een keurmerk in Nederlandse sieraden is de oudste vorm van consumentenbescherming die we kennen. Al meer dan 600 jaar worden edelmetalen voorwerpen gecontroleerd op het gehalte van het edelmetaal. Keurmerken en keurtekens zijn in het leven geroepen om de Nederlandse consument te beschermen bij de aan- en verkoop van sieraden in edelmetaal, zoals goud, zilver en platina. Het door een waarborginstelling afgeslagen gehalteteken garandeert het gehalte aan platina of goud in je sieraad. Een keurteken voor zilveren sieraden onder de 8 gram is niet verplicht.

Het keuren van kan in Nederland nog bij twee waarborgkantoren, die in Joure sinds 2002 en het kantoor in Gouda al vanaf 1988. Vóór 1988 waren in Nederland meerdere waarborgkantoren, in onder andere Amsterdam, ‘s-Gravenhage, Roermond en Leeuwarden.

Wat is een gehalteteken?

Het gehalteteken wordt gebruikt om het soort en het gehalte van het edelmetaal uit te drukken. In Nederland kennen we gehaltetekens voor:

  • Zilver: 835 en 925
  • Goud: 585 (14 karaat), 750 (18 karaat), 833 (20 karaat) en 916 (22 karaat)
  • Platina: 950

De massief zilveren knopen van Knupp zijn uitgevoerd in eerste gehalte 925 zilver. Om jarenlang te dragen en te koesteren.